torsdag 6. april 2017

Vår ute, vår inne

 Lubbesild er tradisjonsmat, vesentlig i Sunnhordland og omegn. Før i tiden var den regnet som husmannskost, men nå blir den regnet som en delikatesse. Mannen min har både saltet, tørket og røkt den selv, for så å festet de sammen i hodene og hengt de opp på en rundstokk. Og sånn skal de henge til Gjøken galer, da er den ferdig. Han har også saltet og tørket Boknasild, som brukes som middag med poteter og smør, med saftsuppe "på siden", Lubbesild ble i gamledager servert  med "kalde Reve", som betyr en liten skalk av settepotet som ble kokt, avkjølt  og server med en klatt smør og ett glass Kefir. I dag er det mer vanlig å bruke flatbrød  som tilbehør til Lubbesild.
                               Sild på rekke og rad, nå er det vår...
                               Her i Sunnhordland er det høy luftfuktighet...
                              Så jeg har kjøpt Interiørtørke, bare sånn for sikkerhets skyld...
                               Ute driver jeg å rydder i villnisset mitt...
                               Her har eføyen tatt over i vinter, men nå skal den bort...
                               Vi har hatt noen fine hagedager i det siste...
                               Og, det har blitt  en del timer ute, og jeg håper at de blir mange flere.
                               Ha fine vårdager!

16 kommentarer:

 1. Ja, sånn er det, plutselig er husmannskost en delikatesse! :)
  Jeg skal begynne ute i morgen, og håper på litt varme her. Påskeliljene dine ser så fine ut!

  Ha en fin dag, Inger Johanne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hadde de ikke trodd disse stakkars husmennene, at deres sild skulle ligge på rikmanns bord 150 år frem i tid:))Jeg vet ikke om det blir hagedag i morgen, det regner veldig nå. Men blir det sol, så skal jeg ut! Fikk gjort veldig mye i går, da var jeg ute i flere timer! Ha en fin kveld Marit:)

   Slett
 2. Hei. Tenk hva forfedrene våre hadde sagt. Tenk delikatesse. Det er deilig å være ute. Bare det kan bli litt varmere. Ønsker deg en fin kveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de hadde nok blitt overrasket.De måtte jo bare ta vare på silden så den holdt lenge, og så ble resultatet så bra at folk elsker Lubbesild den dag i dag. Og ikke bare det, den er dyr å kjøpe på fisketorget også:) Ha en fin kveld!

   Slett
 3. Herlig med selvfisket matauk! Jeg driver også og luker men akkurat i dag var det lite fristende ;-D Fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er moro med kortreist:) Jeg fikk gjort mye i hagen i går, men idag har det vært skikkelig dårlig vær, så det ble ingen hagedag på meg:) Håper det blir bedre i helgen. God helg!

   Slett
 4. Nam nam! Jeg kommer! Det så kjempegodt ut! Boknafisk har jeg smakt, men ikke boknasild eller lubbesild. Syns det er gøy å smake på nye retter. Jammen har det forandret seg med årene det med hverdagskost og delikatesser.
  Eføyen min frøs en vinter for noen år siden. Da dekket den hele langveggen på garasjen. Nå er det bare en stor, hvit, kjedelig flate igjen.
  Ønsker deg en fin påske, Inger Johanne:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her vi bor er var det helt nødvendig å tørke og røyke fisk for oppbevaring, på grunn av milde vintre og høy luftfuktighet.Lubbesild er fremdeles veldig populært blant både unge og gamle her i Sunnhordland.Og mattradisjoner blir godt ivaretatt:)Jeg pleier å lage saftsuppe på siden av fks Boknasild, som min bestemor gjorde. Det får jeg reaksjoner på, for det har de fleste glemt:) For meg er det nostalgi:) Jeg har aldri opplevd at eføyen har frosset om vinteren, men det er aldri så hard frost her. Ha en riktig god påske Kathrine:)

   Slett
 5. Lubbesild har jeg ikke hørt om før. Det blir en slags tørrfisk?
  Min far pleide å lage spekesild tidligere. Den ble spist kald, men med nykokte poteter og smør :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det er ikke så rart at du ikke har hørt om Lubbesild, den blir laget vesentlig i Sunnhordland og er en tørket røkt sild som brukes som spekemat med flatbrød til:) En type fattigmannskost, som nå blir regnet som en delikatesse:)

   Slett
 6. Heisann, innimellom maling har jeg også tatt en grov ryddesjau i urtebedet der eføy hadde tatt over!
  Så flott sildetørken er, rene kunstverket. Da er det bare å se fram til at gjøken galer! God påske til deg og dine;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Ja, jeg lot Eføyen ta over i vinter, for å ha litt grønt i bedet:) Den er lett å fjerne om våren. Ja, sildetørken og selve silden er ett lite kunstverk i seg selv:) Så nå er det bare å slappe helt av, og ha alt under kontroll til gjøken galer.Ønsker deg og dine en fin påske med masse sol:))

   Slett
 7. Den silda så god ut, her blir den nok bare kjøpt på fiskebutikken. Deilig å være litt ute i dag. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er den, mannen min er veldig flink til dette. Her har det vært litt grått og surt i dag. Ha en riktig god palmesøndag

   Slett
 8. Navnet i seg selv, lubbesild, gjør at det høres godt ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er spekemat av sild, og veldig populært her i Sunnhordland i alle fall:)

   Slett