mandag 10. august 2015

Jordbæråker og vinterved

 Nå har jeg så smått kommet i gang med jordbæråker nr to. Ikke det at jeg ikke er fornøyd med den første, men jeg vil ha mer jordbær. I år har jeg hentet inn ca en liter pr dag, og det er bra avkasting av tjue planter. Men jeg ønsker mer, med tanke på sylting og frysing til vinterhalvåret.
 Det er et møysommelig arbeid, å frakte jord opp til dette nivået, som ligger en meter høyere enn resten av hagen, avgrenset av en høy murkant. Det er ikke mulig å komme opp med trillebår, så jeg må bære all jorden opp i bøtter. Men jeg gir meg ikke så lett. Bøtte for bøtte kommer opp i åkeren.
 Denne enorme tutekoppen i malm, fant jeg utenfor gjerdet. Men den måtte husbonden bære hjem. Jeg aner ikke hva den har vært brukt til, men den mangler bunn og egner seg til å plante i :)
 Så nå bruker jeg den til avleggere, som etter hvert skal plantes i nytt stort bed, når det er klart.
                                Husbonden tar seg av vinterveden....
                                Så nå begynner vedskjulet å fylles opp....
                                Samtidig som haugen med stokker blir gradvis mindre....
 Idag har vi hatt makrell til middag. Kokt med laurbærblader og hel pepper. Avkjølt over natten i kokevannet og servert romtemperert med agurksalat, rømme, smeltet smør og finhakket dill og sitronmelisse. Mannen min fikk så mye makrell på lørdag, at vi måtte gi bort til to naboer :)
                                            Ha en fin mandag :)

6 kommentarer:

 1. Kokt makrell - nam! Det er nok trollet sin tutekopp :-). Jeg har også laga meg ekstra jordbærbed i år. Tror egentlig ikke en kan få nok!

  SvarSlett
 2. Makrell er god sommermat. Ja det kan være en av de elleve små trolla, som har mistet den :D Jordbær blir det aldri for mye av, de kan brukes til så mye. Jeg har mange avleggere fra i fjor, som jeg kan plante i tillegg til de nye. Så det blir nok bra :)

  SvarSlett
 3. Så fin den tutekoppen var! Enig! Deilig å ha nok av egne jorbær, spesielt når en kurv i butikken ligger på 30 kr. Jordbærene jeg plantet i tårnet i hagen har nå endelig begynt å bli modne.

  SvarSlett
 4. Ja, jeg syns også at den var fin :) Så bra at jordbærene dine trives i tårnet! Det er kjekt ha jordbær i hagen. Her har jordbærene i butikken vært dårlige i år, og de er like dyre selv om kvaliteten ikke er god :) Så det er best å dyrke de selv :)

  SvarSlett
 5. Det er så fint å fylle fryseren med sommerens bær og når du må jobbe sånn blir de sikkert ekstra gode.
  Så artig den tute-panna er da, passer ypperlig til blomster.

  Vi skal også begynne å få ved i huset, det varmer mer en en gang men er koselig å holde på med.

  God sommerdag til deg.

  SvarSlett
 6. Ja, det er greit å ha så mye at en kan ha litt til vinteren også. Å,veden varmer mer enn en gang ja! Jeg har ikke hørt at mannen min har klaget på den kjølige sommeren, etter at han begynte å sage ved :D

  SvarSlett