lørdag 17. september 2016

Bjørnebær og spiselige blomster

 Nå er det bjørnebærsesong på vestlandet! Bjørnebær (Rubus fruticosus) tilhører rosefamilien,og det finnes ca 40 arter. Her i Hordaland er det mest forekomst  av Rubus memoralis. De ytterste bærene modnes  først, og de aller innerste blir sannsynligvis aldri modne. De er gode å spise som de er, men det er mange som bruker de til dessert, smoothies, gele, pai eller bjørnebærsuppe.Bjørnebærene er fulle av antioksidanter, vitamin C og kostfiber som er gunstige for fordøyelsen og opptak av jern.
                               Det kan være en utfordring å høste de...
                               For tornene er veldig skarpe...
                               Det kan lett bli en blodig affære...
                               Hvis du risper deg til blods, så kan du gni ett bær på såret...
                               De inneholder ett stoff som får sår til å trekke seg sammen.
                               Blomkarsen er en av de spselige blomstene i hagen...
                               Både blomster og blader han brukes i salater...
                               Dersom du liker smaken da selvfølgelig...
                               Det samme kan du gjøre med malva...
                               Morsomt med matnyttige bomster i hagen.
                               Ha en fin lørdagskveld

10 kommentarer:

  1. Jeg visste ikke at bjørnebær kan brukes på den måten :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det finnes enda flere måter å bruke de på, det gjelder bare å eksperimentere :) Du kan sikkert bruke de til både i cupcakes og rørt på vafler også.Og de er noe av det sunneste du kan få i deg!

      Slett
  2. Nam, bjørnebærene ser gode ut! Når det gjelder spising av blomster, er jeg skeptisk. Synes det virker litt rart

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er veldig gode, og særlig når de får mye sol sånn som nå! Å, spise blomster kan nok virke litt rart ja, men du kan jo bruke den til pynt på maten da :)

      Slett
  3. Eg lika bjørnebær, men har alltid kjøpt dei i butikken.
    Veit ikkje korleis busken ser ut faktisk.
    Blomkarsen er nydeleg og har deilig lukt. Og sikkert dekorativ
    i salater.

    SvarSlett
    Svar
    1. Her har vi ganske mye av de, og kjennetegnet er ualminnelig skarpe torner! Det er ikke lett å høste av de uten å bli rispet, eller få litt skader på klærne. Men jeg syns det er verdt det :) Ha en fin ny uke!

      Slett
  4. Jum jum :-)) Deilige bjørnebær! Vi har bare bringebær og de har sagt takk for seg :-)) Fin uke! Solen skal komme på plass til i morgen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, bringebærene har takket for seg for i år, men det var en flott sesong! Har til og med sikret med litt i fryseren :) Bjørnebærene kommer i hus litt etter litt, for de modnes så ujevnt, men gode er de! Blir fint med sol i morgen :)

      Slett
  5. Så fine bær og blomster. Jeg har en bjørnebærbusk uten torner i hagen, måtte flytte den for den spredte seg sånn der den stod, men nå har den fått stengsel 50 cm ned i bakken. I år er første året det har vært litt avling etter flyttingen. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, de er fine nå når vi har så mye sol! Uten torner hadde de vært lettere å høste.De ville som vokser her er det nesten ikke til å unngå å rispe seg på! De kommer seg fint bare de får nok sol. Ha en fin septemberuke!

      Slett