torsdag 16. februar 2017

Eviggrønn løvskog

 På tirsdag var vi i bursdagselskap på Stord, som er vår nabokommune. Stord har Kristtorn som kommuneblomst og kommunevåpen, Her vokser Kristtorn som en eviggrønn løvskog, og trærne kan bli opp til 10 meter høye. Bladene blir hengende i flere år, før de faller av og gir plass til nye. I mai kommer de med små hvite velduftende bomster, og om vinteren er de fulle av orangerøde kulerunde bær. Fuglene spiser bærene først når frosten har gjort de myke, men for mennesker er de giftige. Bladene er blanke og dypgrønne, men noen er varigerte og veldig dekorative.
                               Utsikt fra stuen på Stord, til eviggrønn skog...
                               Kristtorn (Ilex aquifolium) er en av 600 arter i Kristornfamilien...
                               Den vokser fra Aust-Agder til Sunnmøre...
                               For å klare seg tenger den en middeltemperatur på -0,5...
                               Den tåler saltråk, og kan vokse som busker i strendene...
                               I gamle dager ble den visst også brukt som juletre.
                               Ha en fin dag!

18 kommentarer:

 1. Så flott eviggrønn skog dere har! Jeg har kristtorn i hagen her,men det er nok en spesiell sort og ikke maken til de som vokser vilt på Vestlandet. Kristtorn er veldig fine planter.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er fint med eviggrønn løvskog! Det er nok en spesiell sort vi har i hagen ja, som ikke blir så høy som de vi har her. Det har blitt funnet Kristtorn, som har vært hele 17 meter høye her i "Kristtornbeltet". Ha en fin februardag!

   Slett
 2. Hei. Fint med vintergrønne trær på vinteren. Jeg har en kristtorn i hagen. 30 cm høyt. Ønsker deg en fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Her som vi har snøfrie vintre, for det meste er det veldig fint med noe vintergrønt. Eller så blir det veldig grått og kjedelig. Men nå er det ikke så lenge til fargene kommer tilbake.Og vi kan glede oss over vårblomstringen:) Ha en fin torsdag.

   Slett
 3. Hei!
  Bladene er veldig dekorative. Tror aldri jeg har sett trær.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Kristtorn har veldig fine blanke blader, enten de er ensfarget dypgrønn eller varigerte. Sjelden å finne trær med så mye bær, for fuglene elsker de! For oss mennesker er de som sagt giftige! Ha det godt Anne!

   Slett
 4. Artig å lese det du skriver om kristorn. Jeg har en i hagen og en rett utenfor, den utenfor er ganske høy uten at jeg skal tippe antall meter her jeg sitter høyt selv, på loftet. Den i hagen er kanskje 3 meter, har vokst fra frø de årene vi har bodd her. Tror det er kaste bladene år for den nå, for det ligger strødd med blad under. Det eneste som er litt kjedelig med kristorn, for bladene er jo veldig skarpe å trø på. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.De høyeste Kristtorn trærne som er funnet her i kristtornbeltet har vært ca 17 meter! Her på Bømlo har vi også endel Kristtorn, de bildene av trær med masse bær på er tatt her. Men det er mye mer på naboøya Stord. Bladene er nok ikke gode å trå på, så det er godt at det er mange år mellom hver gang de feller:) Ha en fin dag Ingeborg!

   Slett
 5. Ingenting er så flott som det eviggrønne.
  Her spirer det små kristorn både her og der i utmarka.
  Det er vel fuglane som sprer den.

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint med litt grønt nå i disse tider. Ja fuglene spiser de og sprer de, men for oss mennesker er de giftige. Ha en riktig god helg Anne-Mari:)

   Slett
 6. Veldig flotte planter! Ikke verst at de tåler vårt klima :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er flotte både som hagebusker, og høye trær. Det er fint med vintergrønn løvskog her som det er så lite snø:)

   Slett
 7. Heisann, nydelig tre. Jeg planta et da vi flytta hit i 1989, og det har vokst! Står flott ut mot veien.
  Setter du av 2. juli til en Oslotur? Det er Rosens dag. Villrose kom med datoen - og det hadde vært hyggelig om en del av oss kunne treffes, litt uformelt!
  tenk på det! Ha go´hælj ;:OD)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, her vokser de vilt, og blir store trær. Veldig fint med grønn løvskog i snøfattige vintre. Oslotur hadde vært morsomt, jeg skal tenke på det:) God helg!

   Slett
 8. Vakre dekorative bladene... fint med grøn trær i vinteren.
  Så stor jeg så ikke for. God nye uke deg. Hilsen fra Viola

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er veldig dekorative, og vi bruker de til å pynte med til jul:) De blir vanligvis 6-10 meter høye, men det har blitt funnet noen eksemplarer helt oppe i 17 meter i Norge! Ha en fin ny uke Viola!

   Slett
 9. Naboen vår er fra Stord, og en jul kom han med en bukett kristtorn som han fant i en butikk her i Trondheim, men var plukket på Stord. Veldig koselig, men jeg stakk meg veldig mange ganger av den buketten gjennom romjula,))
  Vet ikke om de vil trives her(?)Fin er den iallefall.
  Ha en fin ny uke, Inger Johanne:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, på Stord er det mye Kristtorn, for den kommunen ligger inne i Kristornbeltet. Jeg vet ikke hvordan det er med herdighet på hagekristtorn, men tror muligens den er høyere.Ha en fin ny uke

   Slett